SEO

Anahtar Kelime Analizi ile Google’da Üst Sıralarda Yerinizi Alın!

Google’da üst sıralara çıkmak için yapılması gereken çalışmaların başında anahtar kelime analizi gelir. İçeriklerde kullanacağımız anahtar kelimeler nedir? Anahtar kelime analizi nasıl yapılır? Anahtar kelime nasıl bulunur? tüm sorularınıza yanıt bulacağınız bu ayrıntılı rehberi okuduktan sonra düşüncelerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın.

Anahtar Kelime Nedir?

Anahtar kelime, kullanıcıların arama motorlarında araştırdıkları konular ile ilgili yaptıkları sorgulamalar sırasında kullandığı kelime ya da cümlelerdir.

Kullanıcı arama motorunda “seo” diye arama yaptığında kullandığı anahtar kelime “seo”dur.

Anahtar Kelimeler Neden Önemlidir?

Google’ın anahtar kelimelerle ilgili çalışma mantığını kavradıktan sonra anahtar kelimelerin neden önemli olduğunu da netleştirmiş olacağız.

Google sorgulamalar sırasında ziyaretçilere en iyi kullanıcı deneyimini yaşatmak için sorgulama yaptıkları konu ile ilgili en alakalı sonuçlarını vermek için sürekli güncellenmektedir.

Google kullanıcılara en alakalı sonuçları vermek için web sayfalarını googlebotlar aracılığıyla tarar ve içeriğin ne ile alakalı olduğunu anlamaya çalışır. Burada google’ın içeriğimizin ne ile ilgili olduğunu anlaması, kullandığımız anahtar kelimelere bağlıdır.

Google bir sayfayı taradığında konunun ne ile ilgili olduğunu yazı başlığında, alt başlıklarda, görsellerde ve içerikteki açıklamalarda hangi kelimelerin kullanıldığına bakarak anlar.

Google’ın sayfamızı sağlıklı taraması için anahtar kelimeler çok önemlidir. O halde sayfalarımızı google’da üst sıralara çıkarmak için oluşturacağımız içeriklerle ilgili anahtar kelime analizi nasıl yapılır? bu na bir göz atalım.


Anahtar Kelime Analiz Yöntemleri Nelerdir?

Seo (Arama Motoru Optimizasyonu) için olmazsa olmaz çalışmaların başında anahtar kelime analizi gelmektedir.

Ancak şunu da unutmamak gerekir. Google sürekli algoritmalarını güncellemektedir. İçerikteki anahtar kelime yoğunluğu, kelime sayısı gibi eski tarz seo taktiklerinden çok tamamen içerik kalitesi ve dürüstlük kriterleri ön plana çıkan bir algoritma anlayışıyla hızla güncellenmektedir.

Örneğin bu yazımızın içeriği “Anahtar Kelime Analizi Nasıl Yapılır?” anahtar kelimeleri kullanılarak hazırlanmış bir içeriktir.

Ben bu yazıyı yazarken en az 1000 kelime yazmalıyım, bu 1000 kelime içerisinde efendim yüzde bilmem kaç anahtar kelime geçmeli gibi bir hesap içerisine girmedim. Çünkü karşımda mükemmel bir algoritma olduğunu biliyorum.

Yazımın başlığında ben google’a bu yazının ne ile ilgili olduğunu zaten söylüyorum. İçerikte sürekli olarak anahtar kelimeyi tekrarlamak spama düşme ihtimalini yükselttiği için bu işe yeni başlayanlar için önerebileceğim bir yöntem değil.

Başka bir örnekle bu konuyu netleştirelim. Yeni çıkan bir şarkıyı üst üste kaç defa zevk alarak dinleyebilirsiniz. Bir, iki, üç, belki dört daha sonrasında ilk dinlediğiniz heyecan ve zevki alamazsının öyle değil mi. İşte google’ın içeriğimizde belirlediğimiz anahtar kelimeyi sürekli indekslemesi eskisi gibi seo açısından olumlu değerlendirilmiyor.

Son zamanlarda google’ın yapay zekaya ağırlık vermesi ve anlamsal arama mantığını kavramaya çalışması anahtar kelime belirleme yöntemlerine ek olarak daha geniş bir bakış açısıyla içeriklerimizi hazırlamalıyız.

(İçeriklerinizi Google’ın entity search (varlık araması) mantığı ile nasıl optimize edileceğini öğrenmek için https://dedektifseo.com/entity-search-nedir/ linkine yıklayabilirsiniz.)

Özellikle 2020 yılı ve sonrasında bunun etkisini fazlasıyla yaşayarak hep beraber göreceğiz. İçerik ne kadar özgün ve kaliteli ise seo uyumluluğumuz da o kadar iyi yerlere gelecektir. Anahtar kelime analizi yaparken tüm bu gelişmeleri de takip etmenizde fayda vardır.

Konuya derinlemesine giriş yapmadan önce hemen hemen her yazımda özellikle vurguladığım bir konuya değinmek istiyorum. İçeriklerinizi hazırlarken önce kullanıcı ve sonra google gözüyle içeriklerinizi kontrol edin ve buna göre hazırlık yapın.

Şimdi anahtar kelime analiz yöntemlerini ayrı ayrı bir inceleyelim.


Amazon ve Hepsiburada Anahtar Kelime Bulma

Bu başlık daha çok e-ticaret sitelerine özgü olmakla birlikte fikir vermesi açısından önemli bir ipucudur.

Biz rakibimize gidip diyeceğiz ki “senin her adımını takip ediyorum. Kullandığın anahtar kelimeleri belirledim. Artık eşitiz. Ama unutma ki senin kullanmadığın anahtar kelimeleri de sayende belirledim.”

Şimdi kendimize örnek bir rakip bulalım. Bu rakibimiz e-ticaret devi Amazon ve hepsiburada olsun. Aşağıda sizlerle iki ayrı resim paylaştım. Önce resimleri bir inceleyelim. Daha sonra amazon ve hepsiburada anahtar kelime bulma yöntemini anlatacağım.

Amazon Anahtar Kelime Bulma
Amazon Anahtar Kelime Analizi
Hepsiburada Anahtar Kelime Bulma
Hepsiburada Anahtar Kelime Analizi

Evet örnek rakiplerimiz belli amazon ve hepsiburada. Önce biz ne satıyoruz bunun üzerine yoğunlaşmalıyız. Analog erkek kol saati sattığımız bir sayfamız varsa kadın kol saatleri üzerine ya da dijital saatler üzerine araştırma yapmamız emin olun ki boşa zaman harcamanız anlamına gelecektir.

Google’da kadın kol saati araması yapan kullanıcı kendisini erkek kol saati satan bir sayfada bulduğunda herhalde sipariş vermeyeceğini tahmin etmek zor değil. Bir de bu gibi durumlarda karşımıza terketme oranı sorunu ortaya çıkar. Google sayfamızın erken terkedilme oranının yüksek olduğunu analiz ettiği an sıralamalarda sayfamızı aşağılara atacaktır.

Konuyu dağıtmadan çok basit yöntemle hepsiburada ve amazon’un kullandığı anahtar kelimelerin neler olduğunu kendileri arama kısmında kelimeyi yazmaya başladığımız an bize zaten arama sonucunda gösteriyor. Bu yöntemi herhangi bir rakip sayfa için de yapabiliriz. Bu kadar basit. 🙂 Bu anahtar kelime analizi yöntemini kategorimizi oluşturuken de kullanabiliriz.


Anahtar Kelime Analiz Araçları

Araştırma yaparken dikkat ederseniz rakiplerimiz üzerinden ilerliyoruz. Çünkü halihazırda seo çalışması yapılmış ve google aramam sonuçlarında iyi konumlarda bulunan rakipleri inceleyerek durumu eşitlemeye ve daha sonra rakiplerin gözden kaçırdığı açıkları bulmaya çalışmalıyız.

Rakibimiz en çok hangi kelimelerden trafik alıyor, rakibimizin gözden kaçırdığı anahtar kelimeler neler olabilir bunlarla ilgili de önümüze bir liste koymamız gerekiyor.

E o halde rakiplerimiz en çok hangi anahtar kelimeden trafik alıyor bunu nasıl öğreneceğimizi görelim. Anahtar kelime sıra bulucu araçlarından bir tanesi olan ve anahtar kelime rekabet analizi araçlarında ilk sıralarda yer alan SEMRUSH üzerinden rakiplerimizin en çok hangi anahtar kelimelerden trafik aldığını, hangi sitelerden backlink aldığını öğrenebiliriz.

Ayrıca keyword.io gibi anahtar kelime araçlarını da kullanabilirsiniz. Aşağıda sizlere semrush üzerinden hepsiburada sayfası için yapmış olduğum sorgu sonucunun görselini paylaştım.

semrush rakip analizi
Semrush Rakip Analiz Aracı
Semrush Anahtar Kelime Analizi
Semrush Anahtar Kelime Aracı

Aramalarda üst sıralara çıkmak için düz mantıkla önce rakibimizle durumu eşitliyoruz. Rakip hangi anahtar kelimeleri kullanmış bunları tespit edip duruma göre sayfamıza entegre ediyor ve can alıcı darbeyi bundan sonra vuruyoruz. Buraya DİKKAT! Rakibimiz arama hacmi düşük de olsa hangi anahtar kelimeleri gözden kaçırmış bunu tespit ediyoruz. Ve ürünlerimizde bu anahtar kelimelere yoğunlaşıyoruz.

İpucu#: Marka aramalarına yönelik araştırmalar yapmalıyız. Marka aramalarını artırmak en uzun seo optimizasyonu sağlar. Kullanıcıların merak edeceği marka aramaları kullanarak marka aramalarını arttırmalıyız.


Ekşisözlük Anahtar Kelime Bulma

Anahtar Kelime Analizi ile Google'da Üst Sıralarda Yerinizi Alın!
Ekşisözlükte Anahtar Kelime Nasıl Bulunur?

Tek bir örnekle ekşisözlükten nasıl anahtar kelimeler belirleyeceğimizi göstereceğim. Ekşisözlükte kullanılan konu başlıkları kullanıcıların arama motorlarında arattığı birçok anahtar kelimelerden oluşur. Farzedelim ki tespih satan bir web sayfamız var ve rakiplerimizin gözden kaçırdığı, arama potansiyeli olan ve ürünlerimizde kullanabileceğimiz anahtar kelimeler bulmak istiyoruz. Bunun için ekşisözlükte “tespih” anahtar kelimesiyle arama yaptığımızda bakalım karşımıza ne çıkmış.

eksisözlük-tespihte-hata-olmaz

“tespihte hata olmaz” ne kadar dikkat çekici bir anahtar kelime. Belki de sloganımız bu olabilir ne dersiniz. Ürün açıklamamda da ben bu anahtar kelimeyi kullanabilirim. Bunun gibi birçok ürünlerimizle bağlantılı anahtar kelimeyi sadece eksisözlük anahtar kelime analiz yöntemiyle değil wikipedia gibi platformlarda da bulabiliriz.


Google Anahtar Kelime Bulma

İçerik yazmayı planladığımız bir konumuz ile ilgili google bizlere birtakım anahtar kelime tavsiyelerinde bulunuyor. Nasıl mı?

Aşağıda paylaştığım görselde google arama kısmına “anahtar kelime” yazdığımda google liste halinde daha önceden google’da aratılmış;

anahtar kelime analizi

anahtar kelimenin mecaz anlamı

anahtar kelime aracı

anahtar kelime belirleme

anahtar kelime bulucu gibi benzer kelime öbeklerini bana gösterdiğini göreceksiniz.

google anahtar kelime bulma
Google Anahtar Kelime Bulma

Ayrıca google arama sonucunda sıraladığı sayfaların en altında da aynı şekilde benzer aramalarda kullanılan kelimeleri bize söyler. Aşağıdaki görsel de google’ın “anahtar kelime” arama sonucunda sayfanın en altında ki

en çok tıklanan anahtar kelimeler

anahtar kelime planlayıcı kullanma

makalede anahtar kelime nasıl bulunur?

anahtar kelime bulma türkçe

gibi önerileri bulunmaktadır. Bu örnek üzerinden ihtiyaç duyacağımız uzun kuyruklu anahtar kelimeleri de böylece belirlemiş oluyoruz.

Anahtar Kelime Analizi ile Google'da Üst Sıralarda Yerinizi Alın!

Google Keyword Planner Anahtar Kelime Aracı

Bu aşamaya kadar yukarıdaki anahtar kelime analiz yöntemlerinikullanarak bir anahtar kelime listesi oluşturmuş olmamız gerekir. Peki elimizde bulunan listenin tamamını içeriklerimiz de kullanacak mıyız? Tabi ki bize fayda sağlamayacak olanları eledikten sonra kalan anahtar kelimeler üzerinde çalışmalarımızı yapacağız. Bunun için ise google keyword planner‘i (Anahtar Kelime Planlayıcı) kullanacağız.

Aslında google reklam hizmetleri için kullanılan bir platform olsa da bize anahtar kelimelerin aranma hacmi, tıklanma oranları gibi birçok ipucu vermektedir.

Bu aracı kullanabilmek için google ads hesabı oluşturmalısınız. Google Keyword Planner’i kullanmak için etkin bir kampanya yürütmek zorunda değilsiniz. Ancak, bir google adwords hesabını tam olarak ayarlamanız gerekir. Ayrıca aktif bir kampanyanız yoksa kelimelerin aranma hacimlerini tam olarak öğrenemezsiniz.

Aşağıda google keyword planner “anahtar kelime” araması sonucunda gooogle’ın bana benzer anahtar kelime ve rekabet oranları gibi bir çok bilgiyi sunduğu görsel bulunmaktadır.

Anahtar Kelime Analizi ile Google'da Üst Sıralarda Yerinizi Alın!
Google Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı) Nasıl Kullanılır?

Siz de elinizde oluşturduğunuz kelime listesini google keyword planner üzerinden sorgulayarak içeriğinize uygun olanları seçmelisiniz.

İpucu#: Anahtar kelimelerde rekabet oranı yüksek ve tıklanma sayısı çok olan anahtar kelimelere odaklanmak yerine rakiplerinizin gözden kaçırdığı rekabet oranı orta-düşük seviyedeki anahtar kelimeleri belirleyerek sayfanızın hedeflenen bu kelimelerde ilk sıralarda olma ihtimalini fazlasıyla artırmış olursunuz.


Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler

Üç ve daha fazla kelimeden oluşan anahtar kelimelere uzun kuyruklu anahtar kelime denir ve çoklu anahtar kelimeler SEO çalışmalarında önemli bir yere sahiptir.

Kuyruksuz anahtar kelimelere oranla daha az arama hacmine sahip olsalar da uzun kuyruklu anahtar kelimelerin dönüşüm oranı çok daha yüksektir. Sebebi ise kelime sayısının artması arama amacının netleşmesidir. Bu sayede uzun kuyruklu arama gerçekleştiren kullanıcılara çok daha özelleştirilmiş amaca yönelik arama sonuçları göstermek mümkün olur.

Örnek verecek olursak bir kullanıcı X marka Y Model bir bilgisayarı satın almak istediğin de arama motoruna “bilgisayar fiyatları” yerine “X marka Y Model Bilgisayar Fiyatları (Ya da Satın Al)” gibi direkt olarak hedefe yönelik arama yapacaktır.

Biz de ürün sayfalarımızda, meta açıklamalarımızda yaptığımız seo çalışmalarına bu yönde zenginlik katmalı ve uzun kuyruklu anahtar kelimelere mutlaka yer vermeliyiz.

İpucu#: Bir diğer önemli konu power kelimelere (En iyi-en çok-en ucuz) odaklanın. Kullanacağınız uzun kuyruklu anahtar kelimelerde power kelimelerin önemi çok fazla olacaktır.

Uzun kuyruklu anahtar kelimeler için de yukarıdaki yöntemleri aynen uygulayabilirsiniz.

Pro Yöntem: Rank Math Search Console

Eğer wordpress tabanlı bir web sayfanız varsa ve seo eklentisi olarak rank math kullanıyorsanız size kendi uyguladığım yöntemden bahseceğim. Rank math sayfanızın hangi aramalarda gösterildiğini ve kaç kez tıkladığını ücretsiz şekilde gösterir. Burada ki amaç kullanıcılar hangi kelimeler ile google’da arama yapmış, hangi arama sonuçlarında sayfamız gösterilmiş ve hangi içeriklerimiz tıklanmış bunu analiz etmektir.

Bu yöntemle rank math üzerinden anahtar kelime analizi yapabiliriz. Mevcut sayfalarımızı iyileştirebilir ve gözden kaçırmış olabileceğimiz yeni anahtar kelimeler belirleyebiliriz. Aşağıda anahtar kelime belirleme için kullandığım rank math seo eklentisinin search console sonuç sayfasının ekran görüntüsünü sizlerle paylaştım.

Anahtar Kelime Analizi ile Google'da Üst Sıralarda Yerinizi Alın!
Rank Math Search Console Menüsü
Anahtar Kelime Analizi ile Google'da Üst Sıralarda Yerinizi Alın!
Rank Math Anahtar Kelime Analizi

Umarım Anahtar kelime analizi nasıl yapılır? başlıklı yazım faydalı olmuştur. Memnuniyetlerinizi yazımı sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak ya da yorum yaparak gösterebilirsiniz.

Kaynak: https://dedektifseo.com/anahtar-kelime-analizi/

Article written by admin

Merhaba, ben Batuhan. 22 yaşındayım. 2016 yılında Webgazi.com'u kurdum. O zamandan bu zamana sizlere yararı olabilecek içerikler üretmeye çalışıyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tiktok jeton hilesi - mmorpg oyunlar - kesintisiz tv apk - netblu apk - taraftar tv apk - tiktok jeton hilesi - cs 1.5 indir - gta 5 mobile hile apk - tiktok jeton hilesi tikplus apk - pop şarkılar