işlemci
Bilgisayar

İşlemcinin Kaçıncı Nesil Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Teknoloji dünyasının bel kemiği diyebileceğimiz ve her akıllı cihazda kullanılan işlemciler (CPU), her geçen gün yeni nesilleri ile karşımıza çıkmakta. Aldığımız her cihaz için mutlaka alt yapısını oluşturan bir işlemci mevcut. Peki hiç kullandığınız teknolojik cihazın işlemcisinin kaçıncı nesil olduğunu merak ettiniz mi?

1. nesilden başlamak üzere 10. nesile kadar farklı numaralandırma ile işlemcileri tanımak mümkün olmaktadır. İşlemcinin nesli büyüdükçe işlem performansı da aynı şekilde artmaktadır.

Sıfır veya ikinci el cihaz alırken işlemciyi kontrol edin

İşlemciler çeşitli matematiksel ve mantıksal fonksiyonlar ile çalışan, verilen komutları yorumlayarak biçimlendiren devrelerdir. Cihazın temel işlem birimini oluşturan bu devreler, elektronik olarak çalışmakta ve farklı yongalardan oluşmaktadır. İşlemci denildiğinde akla daha çok PC’ler gelse de elektronik cihazların hemen hepsinde işlemci bulunmaktadır. 

Sıfır veya ikinci el bilgisayar alımında ilk dikkat çeken işlemcinin kaçıncı nesil olduğudur. Sorulduğunda satıcı tarafından bilgi verilse de yine de teyit amaçlı kontrol edilmesi doğru olacaktır. Bunun için bilgisayar açılmalı ve masaüstü ekranının gelmesi beklenmelidir. Masaüstü ekranındaki simgelerden ‘Bilgisayarım’ simgesine Mouse ile sağ tıklama yaptıktan sonra ‘Özellikler’ sekmesini seçin. Ekranda karşımıza çıkan ve Intel ile başlayan kısım bize işlemci hakkında bilgi veren kısımdır.

Örneğin yukarıdaki işlemleri yaptığımızda karşımıza gelen ekranda Intel Core i5 2450M yazdığını varsayalım. Burada 2450M kombinasyonunun başında yer alan 2 rakamı bize işlemcinin 2. nesil olduğunu göstermektedir. Sonraki üç rakam ise cihazın modelini ayırt etmek için kullanılmakta. Dolayısıyla kullanıcıların birçoğu için fazla bir anlam taşımadığını söylemek zor değil. ‘M’ harfi ise cihazın taşınabilir bir cihaz, yani mobil olduğunu bildirmekte. Böylece işlemcinin kaçıncı nesil olduğu, modeli ve taşınabilirliği açığa çıkmış olmakta.

İşlemci adındaki harflerin her birinin anlamı farklıdır

İşlemci adındaki M harfi yerine K, T, H, HK, HQ, HU, U, Y gibi harfler de gelebilmektedir. Bu harfler işlemci hızının artırılıp artırılamaması, güç optimizasyonunun yapılıp yapılamaması, performansının yüksekliği gibi özellikleri göstermektedir. Intel simgesi ise üretici adını yansıtmaktadır. Core ise işlemci teknolojisi göstermektedir. İlk olarak Pentium işlemcilerden sonra Core teknolojisine geçen Intel, yakında mikro mimariler ile de dikkat çekeceğinin sinyallerini vermektedir.

Intel özellikle 2. Nesil işlemcilerinden itibaren bu kodlamayı yapmakta. 1. nesil işlemcilerinde ise yalnızca 3 sayı kullanmakta idi. İ3 530 modeli örneğinde ilk rakam olan 5, işlemci neslini göstermemektedir. Buradaki 530, cihazın modelini belirtmektedir. Bu cihazın işlemcisi 1. nesil bir işlemcidir. Dolayısıyla dört haneli rakamdan oluşan işlemci bilgilerindeki ilk rakam bize işlemci neslini bildirmektedir.

Article written by admin

Merhaba, ben Batuhan. 22 yaşındayım. 2016 yılında Webgazi.com'u kurdum. O zamandan bu zamana sizlere yararı olabilecek içerikler üretmeye çalışıyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tiktok jeton hilesi - mmorpg oyunlar - kesintisiz tv apk - netblu apk - taraftar tv apk - tiktok jeton hilesi - cs 1.5 indir - gta 5 mobile hile apk - tiktok jeton hilesi tikplus apk - pop şarkılar