Bu yazımızda sizlere dünyanın en hızlı kara hayvanı olan çitalar nasıl bu kadar hızlı koşabiliyor? Anlatacağız.
Çita, 10 milyon yıldır doğanın kara hız rekorunu elinde tutar ve hiç tartışmasız dünyanın en hızlı hayvanıdır. Saatte (maksimum) 120 km gibi yüksek hızlara ulaşır. Fakat asıl etkileyici olan tarafı, çok çabuk hızlanmasıdır. Kalkış hızı açısından dünyanın en hızlı arabalarını gölgede bırakır. Sadece 3 adımda 0’dan 60 km hıza ulaşır. Çita, bu şaşırtıcı hızlanmayı aerodinamik ve hafif vücut yapısına borçludur. Sadece 57 kg ağırlığında olduğu için kaslarının fazla yük taşımasına gerek yoktur, bu sayede hızlanması kolaylaşır.
Ayrıca küçük kafatası, düz göğüs kafesi ve ince bacakları hava direncini en aza indirir. Yüksek hızlara ulaştığında benzersiz tasarım özellikleri sayesinde aynı hızda kalmayı kolaylıkla sürdürebilir. Çita, son derece esnek bir omurganın yanı sıra oynar kalça ve köprücük kemiğine bağlı olmayan kürek kemiklerine sahiptir. Bunun sayesinde ön ve arka bacakları açıldığında birbirinden daha fazla uzaklaşabilir, kapanıp vücudun altında birleştiklerinde ise birbirlerine daha fazla yaklaşabilir.
Çita, o kadar hızlı hareket eder ki, bacakları yerden çok havada zaman geçirir. Her adımda 2 kez 4 ayağıda aynı anda yerden ayrılır.
Yüksek hızlı bir takip sırasında uzun kaslı kuyruğu dengeleyici dümen olarak görev yapar. Ayakları bile hız için yaratılmıştır. Çitanın ayak altları diğer kedilerden farklı olarak sert ve lastik yüzeyi gibi düzdür. Kısa ve küt pençeleri aslan ve leoparda olduğu gibi tamamen geriye çekilmezler. Onlar, tıpkı bir spor ayakkabısının kramponları gibi yere tutunmak için tasarlanmıştır. Bu özelliği, çitaya hızlı ve keskin dönüşler sırasında çekiş gücü sağlar.
Çitalar 100 metreyi kaç saniyede koşar?
Hayvan severler tarafından sıkça merak edilen bu soruyu da cevaplayalım. Bir çita 100 metreyi yaklaşık 3.5 saniyede koşar.