Web 2.0, O’Reilly Media tarafından 2004’te kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini – toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar.
AJAX, SOA, bıcır (widget) gibi teknolojik terimlerle açıklanmaya çalışılan Web 2.0 gerçekte bir akımdır. Teknolojik araçlar, bu yaklaşıma hizmet edecek yardımcı araçlardan ibarettir. Web 2.0, web hizmetini iyileştirmek amacıyla ziyaretçilerin siteye katılımını (participation) sağlamak, yine aynı amaçla diğer sitelerle ve ziyaretçilerle iş birliği (collaboration) yapmak fikrine dayanan bir akımdır. Haberdar olmayı ve katılımı kolaylaştırmak amacıyla AJAX, bıcır (widget), RSS… gibi teknolojiler kullanılabilmektedir. Siteler kendi aralarında iş birliği yapmak amacıyla SOA, XML, WebService gibi teknolojiler kullanabilmektedirler. Bu akımda, içeriğin sınıflandırılmasından (etiketleme-tagging) zenginleştirilmesine kadar (Örn: Wikipedia) her türlü büyük-küçük katkı teşvik edilir ve memnuniyetle karşılanır.
Web 2.0 terimini sizlere en sade ve anlaşılabilir şekilde anlatacağım. Eskiden herhangi bir web sitesine girdiğimizde içeriği sadece okuyup çıkabilme yetkimiz vardı. Fakat Web 2.0 ile birlikte artık bu içeriğe yorum yapabiliyor, dilersek web sitesine kayıt olabiliyor ve kendi içeriğimizi üretebiliyoruz. Ayrıca diğer kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor, fikir alışverişi yapabiliyoruz. İsterseniz biraz daha örneklendirerek açıklayalım:
YouTube ve Web 2.0
Web 2.0 teknolojisini daha iyi anlayabilmeniz için dünyanın en büyük video izleme platformu olan YouTube’yi örnek verelim.
Eğer eskisi gibi Web 1.0 teknolojisini kullanmaya devam etseydik, YouTube’ye kayıt olamaz, video yükleyemez, yorum yapamaz, kendi profil sayfamıza sahip olamazdık. Videoları sadece YouTube yetkilileri ekleyebilirdi. Ne kadar kötü bir durum değil mi?
Kısa ve öz olarak Web 2.0 teknolojisi, interneti daha özgür bir mecra haline getirmiştir.