NASA - Ay
Makaleler

Ay’a gerçekten gidildi mi?

Amerika gerçekten Ay’a gitti mi? Gitmedi mi? Şu meseleyi biraz inceleyelim.

Öncelikle o dönem ABD ile sovyet sosyalist cumhuriyetler birliğinin soğuk savaş içerisinde olduğu bir dönemdi. Yani bu uzay çalışmaları aslında o dönemde soğuk savaşta kimin kimden daha güçlü olduğu gösterecek önemli bir etkendi.

Komplo teorisyenlerinin çoğalmasını sağlayan en güçlü kaynak NASA’nın Ay’a gidildiği anın orijinal görüntüsünün silindiğini açıklaması oldu. Gelin komplo teorisyenlerinin ortaya attığı iddialara cevaplarıyla birlikte göz atalım.

Armstrong’un koluna düşen stüdyo dekoru

Bu bir şaka değil. Neil Armstrong’un Ay’a indiği sırada yukarıdan stüdyo ışığı düşüyor ve ortam bir anda panik oluyor. Bu gizli bir şey değil, olayın videosu var. NASA bu olaya şöyle bir açıklama yapıyor:

Ay’a giderken deneme yapıyoruz ve bu çekimde denemeler sırasında yapılmış bir görüntüye ait.

Bana göre samimi bir açıklama. Gitmeden önce kimse kalkıp da hadi mekiğe çıkıp Ay’a gidelim demez.

Ay’da rüzgar yok, bayrak nasıl dalgalanıyor?

NASA’nın bu duruma cevabı şu:

Bayrak dalgalanmıyor, astronotların üzerindeki statik elektrikle etkileşime giriyor ve öyle bir görüntü çıkıyor.

Zaten bunun videoları var. Astronotlar bayraktan uzaklaştıkları anda bayrak dalgalanmıyor.

Ay’ın yüzeyine yansıyan astronot görüntüleri

Bu iddia şuna dayanıyor:

Ay’ın normalde tek bir tane ışık kaynağı var. (Yani komplo teorisyenlerine göre öyle.) Oda güneş. Tek bir kaynaktan gelen ışık öyle gölgeler oluşturamaz diyorlar. Fakat burada ciddi bir hataya düşüyorlar. Mesela Ay’ın en önemli ışık kaynaklarından bir tanesi de dünyamızdır. Güneşten gelen ışınları cayır cayır Ay’a yansıtır.

Ay’ın yüzeyi sıcaktır, eğer gerçekten Ay’a gitselerdi orada duramazlardı!

Aslında bu biraz mantıklı. Ay’ın yüzeyi -140 ve +150 derece arasında değişen bir sıcaklık değerine sahip. Fakat bu donma dediğimiz şey suyla ilgili bir şeydir. Yani iddiada anlatılmak istenen fotoğraf makineleri donar, kırılır.

Yine hesaba katmadıkları bir şey var. Ortamda su olmadığı için nem olmayacak, nem olmadığı içinde donma olmayacak. Ayrıca Ay’ın yüzeyinin o kadar sıcak olması Ay’ın yapısından kaynaklı ve yinede o makineleri yakabilecek güçte değil. NASA’nın yaptığı açıklama ise şöyle:

Isı ulaşsa ulaşsa fotoğraf makinesi içerisindeki filmlere ulaşabilir. Onuda biz ısı önleyici optik kaplamalar ve çeşitli farklı maddelerle koruduk.

NASA Ay’a neden tekrar gitmiyor?

Bu sorunun cevabı biraz politik. Şöyle düşünün:

Sovyet sosyalist cumhuriyetler birliğinin yenildiği meydana çıkınca ABD’nin rekabet edeceği bir unsur kalmadı (soğuk savaş bitti) ve Ay çalışmalarını durdurdu.

Kol saati gücündeki bir bilgisayarla uzaya gidemezsiniz!

Bu iddianın dayanağı şu:

O dönemde Apollo’nun içinde kullanılan bilgisayarın kol saati gücünde olduğunu söylüyorlar. O bilgisayarlar günümüzün modern saatleriyle aynı işlem gücüne sahip. Bu yüzden komplo teorisyenleri saat örneğini veriyorlar. Bu da şuradan geliyor:

Bilgisayarın toplam RAM kapasitesi 2 KB. ROM ise 36 KB. Ayrıca bu bilgisayarın analog olduğu iddia ediliyor. Fakat bilgisayar dijital.

Ve yine çok büyük bir hata var. Tarihsel olayları değerlendirirken günümüz koşullarını hesaba katarsanız tarihsel olay boşa çıkar. Bilgisayarın Apollo içindeki görevi konum, rota bilgilerini hesaplamak ve uzağı hesaplamak gibi şeylerdi. Yani uçuşuyla veya teknik anlamda inişiyle ilgili bir işlem yapmıyordu.

Article written by admin

Merhaba, ben Batuhan. 22 yaşındayım. 2016 yılında Webgazi.com'u kurdum. O zamandan bu zamana sizlere yararı olabilecek içerikler üretmeye çalışıyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tiktok jeton hilesi - mmorpg oyunlar - kesintisiz tv apk - netblu apk - taraftar tv apk - tiktok jeton hilesi - cs 1.5 indir - gta 5 mobile hile apk - tiktok jeton hilesi tikplus apk - pop şarkılar