Domain
Makaleler

En basit yoldan İnternet sitesi nasıl kurulur?

Bu yazımızda sizlere en basit yoldan site nasıl kurulur? İnternet sitesi nasıl açılır? detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

İnternet sitesi kurmadan önce

Durun tahmin edelim, henüz yenisiniz ve web sitesi kurmak istiyorsunuz. İlk hedefiniz ziyaretçi çekip web sitesinden para kazanmak. Gelir oranını gider oranına göre kat kat arttırmak. Eğer böyle bir niyetiniz varsa baştan söyleyelim, hiç bu yazıyı okumayın bile…

Şunu bilmenizde fayda var; Eğer web sitesi kurmak istiyorsanız, başlarda (1-2 yıl) hiç karşılık beklemeden, kendi cebinizden vererek bu işe başlayacaksınız. 1-2 yıl sonra dedik fakat, eğer ziyaretçilere yarar sağlayacak içerikler yazmazsanız, siteyi güncel tutmazsanız, bu süre uzayabilir. Hatta hiç kazanamayabilirsiniz. Web sitesi kurmak bir gönül işidir. Umarım anlatabilmişimdir.

Fazla uzatma, sadede gel dediğinizi duyar gibiyim. Peki, gelelim bakalım. Fakat yukarıda yazdıklarımı iyice düşünün, sonradan hayal kırıklığına uğramayın. Sonuçta İnternet ortamında akıllılık edip kendi sitesini kuracak olan bir tek siz değilsiniz. Peki adım adım site nasıl kurulur? hep birlikte bakalım:

Domain satın almak

web sitesi kurmak

Hosting ve domain firmalarının dünyaya açılarak bilindik TV kanallarına reklam vermeye başlamalarıyla birlikte günümüzde İnternet sitesi kurmak iyice kolaylaştı. Özellikle de fiyat konusunda geçmiş zamanlara göre site açmak çok daha ucuza mal oluyor.

Hocam sen anlatıp duruyorsun da, Domain nedir? Daha bunu bilmiyoruz;

Domain: İnternet sitesi nasıl kurulur? Kısa ve öz olarak anlatacağız demiştik, öyle de yapacağız. Normalde web siteniz bir IP adresi üzerinde yer alır. IP adresine örnek verecek olursak 193.239 gibi birbiri ardına gelen rakamlar diyebiliriz. Ziyaretçilerin bu rakamları yazıp web sitemize girmesini bekleyemeyiz değil mi? Bu yüzden sitemizi bir domain adresine bağlamak zorundayız (webgazi.com gibi)

Hangi domain sağlayıcı firmayı kullanmamı önerirsiniz? Diye soracak olursanız, benim tercihim kısa sürede Türkiye ve Dünya pazarına açılan GoDaddy‘ den yanadır. Fiyat açısından da oldukça uygun olduğunu belirtmemizde fayda var.

Hosting satın almak

web hosting

Haydaaa! İnternet sitesi açmak için Domain aldık yetmedi mi? Hosting de neyin nesi?

Domain kavramını açıklarken, sunucunun bulunduğu IP adresini alan adına yönlendirmek demiştik. Dedik demesine de, sunucu yok?

Hosting: Bir ev düşünelim, kısaca Domain bu evin dışıysa, hosting de içidir. Yani ikisinden biri olmaz ise, web sitesi açamazsınız. Karışık cümleler kurup kafanızı karıştırmak istemiyorum, ilerki zamanlarda öğrenirsiniz zaten. Hosting olmadan web sitesi kurmak imkansız, bunu anlayın yeter. Peki hosting dediğin şeyi nereden bulacağım hocam?

Domain satan çoğu firma, hosting de satar. Yani bu konuda endişelenmenize gerek yok. Ayrıca satın alacağınız domain ve hosting firması aynı ise genellikle birbirine bağlama işlemlerini satın aldığınız firma yapar.

Yalnız şunu da belirtmekte fayda var:

İnternet sitesi kurarken depolama alanı, Cpu izni, Ram miktarı gibi donanım özellikleri oldukça önemlidir. Satın alacağınız hosting firması özellikler kısmında belirtmemişse şayet, kendileriyle iletişime geçip sorabilirsiniz.

Başlangıç için normal bir hosting paketinden beklenen özellikler şunlardır;

En az 1 Gb depolama alanı

512 Mb Ram

Cpu kullanım limiti (En az %15 olmasından yanayız. Tabi burada işlemcinin gücü de önemli. 3000 Mhz işlemci de var, 2000 Mhz işlemci de…)

Aylık trafik limiti – Bandwidth: Aylık olarak sitenizden kaç GB veri çekileceğini belirler. Bunu evlerimizde bulunan İnternet kotası gibi düşünebilirsiniz. Sizlere tavsiyem kafanız rahat olması için bu limitin sınırsız olmasıdır. Trafik limitini aştığınızda siteniz suspend edilir, yani kapatılır. Her ziyaretçi sitenize girdiğinde ve sitenizde gezdiğinde belli bir miktar bant genişliği harcar.

Hosting Önerileri; Guzelhosting, GoDaddy, İsim tescil, Turhost gibi bilindik firmalardır.

Web sitesi yazılımı

cms sis

Bu konu aslında hangi tarzda bir web sitesi kuracağınıza bağlı. Örneğin normal bir blog sitesi (kişisel, genel vb.) için WordPress tavsiyemdir. Bunun sebebi ise Worpress dünya genelindeki çoğu blog tarafında kullanılmakta ve yapımcılarının sürekli olarak bu sistemin açıklarını kapatarak, geliştirmeleridir. Sürekli güncellenen bir sistem olması, olası hacklenme durumlarına karşı tedbir alınması anlamına gelir.

Eskiden istediğimiz CMS sistemini kurmak için dosyaları siteye FTP yoluyla aktarmamız gerekiyordu. Fakat günümüzde bilinen firmaların neredeyse hepsi CMS sistemini panel yardımıyla tek tıkla kurmamıza imkan sağlıyor. Yani sizin ek olarak bir şey yapmanız gerekmiyor.

Web siteniz için Tema seçimi

Bana göre tema seçmek bu işin en zevkli taraflarından biridir. Her türlü CMS sisteminde ücretli ve ücretsiz temalar bulabilirsiniz. Fakat burada dikkat etmeniz gereken bir şey var; açacağınız site hangi kategoriyle ilgiliyse o kategoriye uygun bir tema seçmelisiniz. Yani normal bir blog sitesine e-ticaret teması kuracak halimiz yok değil mi?

Evet, oldu da bitti maşallah. Artık web siteniz hazır. Güle güle kullanın…

Article written by admin

Merhaba, ben Batuhan. 22 yaşındayım. 2016 yılında Webgazi.com'u kurdum. O zamandan bu zamana sizlere yararı olabilecek içerikler üretmeye çalışıyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tiktok jeton hilesi - mmorpg oyunlar - kesintisiz tv apk - netblu apk - taraftar tv apk - tiktok jeton hilesi - cs 1.5 indir - gta 5 mobile hile apk - tiktok jeton hilesi tikplus apk - pop şarkılar