işlemci seçerken dikkat edilmesi gerekenler
Bilgisayar

İşlemci seçimi nasıl olmalı? İşlemci alırken nelere dikkat etmek gerekir?

Bilgisayar donanımlarını organlarımıza benzetecek olursak, işlemci kalbimiz olurdu. Dolayısıyla bilgisayarınız için işlemci seçmek sisteminizin bütün performansını etkileyecektir. Peki, işlemci alırken neye bakılır? İşlemci seçimi nasıl olmalıdır?

İşlemci neye göre alınır?

Aslına bakacak olursak ofis işleri için, çoklu ortam işleri için, internette gezmek için bilgisayar topluyorsanız, oyun oynamak önceliğiniz değilse herhangi bir işlemciyi satın alabilirsiniz. Uygun fiyatlı giriş seviyesi bir işlemci sizin için yeterli olacaktır.

İşlemci alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri, işlemcinin dahili ekran kartına (dahili GPU ünitesine) sahip olup olmadığıdır. Çünkü böyle bir sistemde harici ekran kartına ihtiyacınız yoktur. Eğer kendi ekran kartına sahip bir işlemci alırsanız, ekran kartı alma derdinden de kurtulursunuz. Sisteminiz az enerji harcayan, az ısınan bir sistem olarak çalışabilir.

İlginizi çekebilir: İşlemci sıcaklığı kaç derece olmalı?

Ancak oyuncu sistemi için, profesyonel işler için işlemci satın alacaksanız seçeceğiniz işlemcinin ekran kartı olup olmaması, bellek kapasitesi, anakart, hız aşırtma gibi konular önem kazanıyor. Oyun işlemcisi üreten firmaların bu işlemcilerin sonlarına çeşitli harfler (K ve X gibi) eklediklerini görüyoruz. Bu harflere sahip işlemciler hız aşırtma konusunda oldukça avantajlı oluyorlar ve çarpan kilitleri olduğu için kullanıcılara daha yüksek hızlara daha kolay şekilde çıkma olanağı sağlıyorlar. Fakat siz işlemciye hız aşırtma yapmayacağım diyorsanız, fazla para vermenize gerek yok. Sonunda çeşitli harfler olmayan bir işlemci seçip kullanmaya başlayabilirsiniz.

Hangi işlemciyi satın almalıyım?

Intel Core i3 – i5 giriş sınıfı ve orta sınıf oyuncu sistemler için önerilirken, AMD tarafına baktığımızda Ryzen 1600X ve sonrası oyuncular için öneriliyor. Yani işlemciden en yüksek performansı almak isterseniz Intel Core i7, AMD 1800-1800X gibi işlemcileri tercih edebilirsiniz. Eğer daha da profesyonel özellikler istiyorsanız İntel Core i9, AMD Threadripper işlemcilerle 32 çekirdeğe kadar bir işlemci gücüne sahip olabiliyorsunuz. Gerçekten artık üst düzey sistemler ev kullanıcılarına sunulmuş durumda diyebiliriz.

Şunu belirtmekte fayda var, çok yüksek performanslı bir oyun sistemi istiyorsanız, illa çekirdek sayısı önem taşımıyor. Oyunların çoğu çift çekirdekten sonrasını aktif bir şekilde kullanmadıklarından dolayı, tercihinizi çekirdek başına düşen performans değeri etkileyecek. Kimi işlemciler 8 çekirdekle yüksek çekirdek kullanımına sahip olan bir uygulama olduğu zaman rakiplerini geride bırakıyorken, sadece tek çekirdek kullanan uygulama söz konusu olduğunda çok daha alt sınıfındaki bir işlemcinin gerisinde kalabiliyorlar. Burada sizin çalıştıracağınız uygulamalar çoklu çekirdeği destekliyor mu? Sadece oyun mu oynayacaksınız? 2 çekirdek mi 4 çekirdek mi kullanacaksınız? Bu tip konuları öğrenip işlemci tercihi yapmanız sizin yararınıza olacaktır.

İşlemci değiştirirken nelere dikkat edilmeli?

Anakartınızın yeni alacağınız işlemciyi destekleyip desteklememesi çok önemli (!)

Yeni işlemci seçerken neler yapmanız gerektiğini konuştuk. Bir de eski işlemcisini değiştirecek kullanıcılar var. Burada anakartınızın yeni alacağınız işlemciyi destekleyip desteklememesi hayati önem taşıyor. Çünkü nesiller geliştikçe, işlemcilerin performansı arttıkça, özellikleri geliştikçe soketleri de değişebiliyor ve farklı bir anakarta ihtiyaç duyabiliyorlar. Siz seçim yaparken ilk olarak işlemcinin anakarta uyup uymadığını kontrol etmeniz lazım, daha sonrasında ise düşük ihtimalde olsa güç kaynağınızın yeni alacağınız işlemcinin güç ihtiyaçlarını karşılayıp karşılamayacağı konusunda fikir sahibi olmanız lazım.

Güç kaynağı genelde ekran kartı seçiminde etkili oluyor. Çünkü işlemciler kullanıcıya nesiller arasında çokta yüksek performans veya enerji gereksinimi sunmuyorlar. Bu konuda avantajlısınız fakat siz yinede güç kaynağınızın yeterli olup olmadığından emin olun.

Özellikle giriş ve orta sınıf sistemler için önemli konulardan bir tanesi de kimi işlemciler fanla beraber gelirken, kimi işlemciler soğutucuyla beraber gelmiyorlar ve ekstra bir soğutucu almanız gerekiyor. Eğer tasarruflu bir sistem toplamak istiyorsanız kutusunun içerisinde soğutucu olan modellere bakmanızda fayda var.

İşlemci seçerken nelere dikkat etmek gerekir? Anlattık. Umarım işlemci seçiminde fikir sahibi olabilmenize katkı sağlayabilmişimdir.

Article written by admin

Merhaba, ben Batuhan. 22 yaşındayım. 2016 yılında Webgazi.com'u kurdum. O zamandan bu zamana sizlere yararı olabilecek içerikler üretmeye çalışıyorum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tiktok jeton hilesi - mmorpg oyunlar - kesintisiz tv apk - netblu apk - taraftar tv apk - tiktok jeton hilesi - cs 1.5 indir - gta 5 mobile hile apk - tiktok jeton hilesi tikplus apk - pop şarkılar