Cihazınıza root atmak, en basit anlamıyla Android cihazlar üzerinde tam kontrole ulaşmanızı sağlayacaktır. Dosyalar eklemeye ya da çıkartmaya yarayan bu işlem, doğrudan sistem dosyalarına ulaşmanız için açık kapı bırakacaktır. Peki Android telefonu rootlama işlemi nasıl yapılır?
Root atmak, bütün Android cihazlarda geçerli olmakla beraber, uygulamada kısıtlanan, kullanılmayan her özelliği rahatlıkla kullanmanızı sağlayacaktır. Komutları da bu sayede çalıştırabileceksiniz. Sistem dosyalarına doğrudan müdahil olmak, Android mobil sistemlerin çok daha etkin çalışmasını sağlayacaktır. Telefonu rootladığınızda, önceden yüklenmiş olan ama kalkmayan uygulamaları kaldırabilir, kullanım konusunda sistem dosyalarını rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Pek çok kişiden bu işlemin zararlı olduğunu duyuyor olabilirsiniz. Biz cevabını verelim. Şayet kullanım amacınız uygun ise herhangi bir sorun yok. Fakat telefonu rootladığınız andan itibaren cihaz garantiden çıkıyor. Bunu göz önünde bulundurmanız gerek.
Ayrıcalıklı denetimlere izin vermek ve bu denetimleri ön plana çıkarmak, hepimiz için organize bir seçim yaratacaktır. Cihaz için ön yükleyici diye tabir edilen olaylar var. Bu olayları ortadan kaldırmak için root sistemini kurmanız gerekiyor. Sistem bütün kontrolü size bıraktığı için, cihazınızı istediğiniz gibi özelleştirebiliyorsunuz.
Android Cihazlarda Root Nasıl Atılır?
Tabletler ve telefonlar için root yapmak, ayarlar menüsünden başlayan bir süreçtir. Menünün altında cihaz hakkında bölümüne gidiyorsunuz ve yapım numarası yazan yere tıklıyorsunuz. Geliştirmek için birkaç kere tıklamanız gerekiyor. (Cihazı geliştirme numarası, geliştirici numarası, geliştirme kodu gibi farklı farklı şeyler yazıyor olabilir.) Böylelikle artık cihaz kısmında geliştirici seçenekleri bölümüne ulaşabiliyorsunuz. Bu menüye gelince usb hata ayıklama modu kullanılır hale gelmiş oluyor. Android cihaz rooting işlemi için hazır hale geliyor ve bilgisayarlar için ücretsiz root uygulamaları devreye giriyor.
Kingo Android Root uygulaması, bu konuda size yol gösterici olabilir. Pek çok yazılımcının kullandığı ve başarılı olan Kingo Root yazılımı, root atma işlemini başlatmak için hazır bekler ve telefonu bilgisayara bağladığınız andan itibaren devreye girer. Herhangi bir seçim yapmanıza gerek yok. Lakin telefonunuz için root yapmak adına bu uygulamaya ihtiyaç vardır. Bu uygulamanın ilk hedefi, cihazınızı olduğu gibi kopyalamak ve başka bir yere yedeklemek. Bunu yapmasının amacı, olası bir şekilde bir şeyler ters giderse, cihazı tekrar eski haline getirmek içindir. Bu işlemlerden hemen sonra, program kullanıcıya tek bir seçenek sunuyor. Android cihazlarda root atmak konusunda sunulan bu seçenek seçilerek root yapma işlemi başlıyor. Standart bir süre olarak birkaç dakika süren bu işlem, cihazınızı kişiselleştirmek ve geliştirmek isteyenler için önemli imkanlar sağlamaktadır. Root işlemi sonrası USB bağlantısını keserek programı kapatmanız gerekiyor.
Android telefona root atma işleminin herhangi bir faydası var mı?
Android root atma işlemi, cihazınızdan en iyi performansı almanızı sağlayacak bir işlemdir. Bu işlemden sonra kullanıcılara bütün özellikler sınırsız bir şekilde açılıyor. Cihazınızı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz ve performansında ciddi bir artış görürsünüz.
Root garantiyi bozar mı?
Android cihazların yazılımına doğrudan müdahale etmek gibi bir seçenek olacağı için, cihaz garanti kapsamından çıkacaktır. Cihazlar marka ile doğrudan etkileşime geçtiği için root konusunda kesin katı ve çalışmalar yapıyor. Marka root yapılmış cihazları teknik servise almıyor. Ama bunun da bir çözümü var. Cihazınızı bir şekilde garantiye verecekseniz, yine aynı yazılımlar ile un-root yapabilir ve eski haline çevirebilirsiniz.