İşlemci (CPU) sıcaklığı nasıl ölçülür? CPU sıcaklığını nasıl görebilirim? En iyi CPU sıcaklığı ölçme programı Core Temp’i sizler için anlattım.
Bilgisayarın belkide en önemli bileşeni işlemci çekirdeğidir. Böylesine önemli bir donanımın bizlerin yani bilgisayar kullanıcıları tarafından kontrol altında tutulması gerekiyor. Özellikle oyun oynarken ve işlemciyi strese sokacak uygulamalar kullanırken işlemci sıcaklığını takip etmemiz bizim yararımıza oluyor.
Yazıma başlamadan önce işlemci sıcaklığı kaç derece olmalı? Başlıklı makalemde kaç derecede işlemciye ne olur? Anlattım. Şimdi bahsedeceğim programla birlikte işinize yarayacağını düşünüyorum.
Core Temp – En iyi işlemci sıcaklığı ölçme programı
Üstte verdiğim bağlantıdan programı indirdiniz ve bilgisayarınıza kurdunuz diyelim. Peki CPU sıcaklığı ölçme programı Core Temp nasıl kullanılır? Bizlere hangi verileri sunar?
Programı açtıktan sonra üst kısımda bilgisayarınızın işlemci modelini, maximum frekansını, hangi işlemci mimarisiyle üretildiğini rahatlıkla görebilirsiniz.
Alt kısımda ise işlemci sıcaklığını, hangi çekirdeğe ne kadar yük bindiğini, ne kadar güç tükettiğini takip edebilirsiniz.
Seçenekler – ayarlar kısmından çeşitli özelleştirmeler yapabilirsiniz. Örneğin programı görev çubuğuna attığınızda işlemci sıcaklıklarının hangi renklerle gösterileceğini seçebilirsiniz.
Aşırı sıcaklık koruması
Programın en güzel özelliklerinden biri diyebilirim. Seçenekler – Aşırı sıcaklık koruması bölümünden “koruma aktif” seçeneğini işaretledikten sonra işlemci ısındığında programın hangi tedbirleri alacağını belirleyebilirsiniz.
“Sadece kritik sıcaklıklar aşılırsa uyar” seçeneğini işaretlediğinizde işlemci programın öngördüğü sıcaklık seviyesine geldiğinde ekranda baloncuk şeklinde uyarıyla size bildirir. “Sadece belirli sıcaklıklarda uyar” seçeneğini işaretlediğinizde ise uyarı sadece sizin belirlediğiniz sıcaklık limitine ulaştığında gelir.
Kapatma ayarları
İşlemci belirlediğiniz sıcaklığı aşarsa sistemi uyku moduna alabilir veya kapatabilirsiniz.
Bana göre en iyi CPU sıcaklığı ölçme programı olan Core Temp’i sizler için anlattım. Umarım işinize yaramıştır.